Solta Medical преобразява технологиите

За участниците в дискусията:

Д-р Бил Джонсън е основател на „Иновейшънс Мед Спа” Далас, Тексас и дългогодишен президент на „Лубок диагностик клиник”.

Д-р Робърт Уайс е доцент по дерматология в медицинския университет „Джон Хопкинс” с над 20 години практика в областта на клиничната дерматология и естетичната медицина.

Д-р Рой Г. Джеронимъс е директор на центъра за лазерна и кожна хирургия в Ню Йорк и професор по дерматология в нюйоркския университет. Носител на наградата „Елът Дрейк” на Американското дружество за лазерна медицина и хирургия за изключителен принос в тази област.

Д-р Ан Чапас е практикуващ дерматолог в центъра за лазерна и кожна хирургия в Ню Йорк завършила в „Харвард”. Член на Американската академия по дерматология и Американското дружество за лазерна медицина и хирургия. Д-р Чапас е лектор в нюйоркския университет.

Д-р Вик Нарукар е основател на „Бей ериа лейзър институт” в Сан Франсиско, Калифорния. Клиниката му е сред малкото световни центрове за обучение на практикуващи дерматолози в прилагането на „Ботокс”. Доктор Нарукар е завършил медицина в университета „Стафорд” и е специализирал лазерна и естетична дерматология при доктор Филип Бейлин, който е пионер в приложенията на лазер в естетичната медицина.

Компанията „Солта Медикъл” утвърждава лидерската си позиция на пазара като прави стъпка към промяна в безоперативната технология за подмладяване чрез две устройства, които преобразяват индустрията: Fraxel® re:store Dual и Thermage® CPT™. Като световен лидер в областта на естетичната медицина, „Солта Медикъл” осигурява новаторски, безопасни и ефикасни решения за пациентите и така спомагат за разширяване на практиката на пластичните хирурзи и лекарите.

Системата Thermage® CPT е устройство, използващо монополярна радио честота (РЧ) за контуриране на тялото и стягане на кожата в дълбочина. Тази система предизвиква обратен термичен градиент, за да се постигне дълбочинно стягане на колагена и връзките в тъканите като едновременно с това епидермисът се предпазва чрез непрекъснато подаване на охладител. Наблюдава се опъване на кожата а в дългосрочен план и заздравяване на колагена и еластина. През 2002 системата е сертифицирана от Американската агенция по храните и лекарствата и се прилага в над 80 страни по света като е защитена с над 50 патента.

Според доктор Вик Нарукар, новият апарат е стъпка напред в областта на техниките за стягане на кожата. „Когато Thermage® се появи за първи път на пазара, имаше проблеми с болката по време на процедура и възможността за сравнително точно прогнозиране на резултатите. Именно поради тези причини аз избягвах да работя с апарата. Днес, обаче, резултатите могат лесно да бъдат предвидени, защото разполагаме с алгоритъм за провеждане на процедурата, който е бил усъвършенстван с течение на времето. Сред новите предимства е и въвеждането на подобрени накрайници, сред които и накрайникът за тяло 16 см2, който позволява процедурата да е много по-кратка и безболезнена.”

Съкращението СРТ означава Comfort Pulse Technology™, с което производителите подсказват множеството подобрения, които по същество правят процедурите с Thermage® много по-ефикасни и безболезнени. Професионалистите признават, че некомфортното усещане свързано с процедурите с Thermage® е било почти толкова известно, колкото и самата търговска марка. „Не мога да опиша колко по-добре се чувстват пациентите с новата система Thermage® СРТ в сравнение с предишните модели,” твърди доктор Нарукар. Работният накрайник е с вибрация, която притъпява усещането за болка. „Това значително понижава неприятните усещания. Новото пулсово отдаване на РЧ енергия е и по-безопасно, и по-приятно за пациентите. Сравнявал съм резултати при успоредно извършване на процедурата върху двама пациенти с двете системи и разликата е впечатляваща.”

Друга съществена причина за избора на този апарат е самата фирма производител. „”Като лекари, ние искаме да работим с фирми, които ни подкрепят, а подкрепата на „Солта Медикъл” винаги ме е впечатлявала, особено в настоящата икономическа криза,” казва доктор Нарукар. „Солта” непрекъснато работи за подобряването на произвежданите от нея устройства. Те зависят от нашия успех и бизнес политиката им е съобразена с това. Така се получава истинско партньорство между фирмата и лекарите. Работата им не приключва с продажбата на устройството, а продължават да се интересуват от всичко, с което се сблъскваме в ежедневната си практика. Това са идеалните взаимоотношения между индустрията и медицинската практика.”

Бележка на редактора: В настоящата дискусия участват петима известни лекари, практикуващи в областта на естетичната медицина. Те споделят своите познания и клиничен опит с Thermage® СРТ. Освен големия си опит в прилагането на широка гама от процедури за подмладяване, тези лекари имат опит и с предишните модели на системата.

Обяснете накратко какви са предимствата на Thermage® СРТ както за лекарите, така и пациентите.

Д-р Бил Джонсън: Thermage® си постави две цели още от самото начало. Едната беше да снижи с 50% и повече некомфортните усещания на пациентите като в същото време задържи или увеличи ефективността с поне 50%. Трудно е да се направят количествени измервания, но считам, че целите са почти постигнати. Друго предимство на Thermage® са подобрените накрайници. Освен различните размери и дълбочина на проникване на честотата, те са създали това, което ние наричаме „рамкиран” накрайник. Проведените проучвания бяха показали, че до голяма степен неприятните усещания по време на процедурите с Thermage® се дължат на нагорещяването на зоната около накрайника. Тази загрята зона водеше до съобразяване с предизвиканата в нея болка, а не допринасяше за повишаване на ефекта от процедурата. Рамкираните накрайници осигуряват по-равномерно разпределение на енергията и значително намаляват болезненото усещане.

Д-р Ан Чапас: Thermage® СРТ предлага накрайник за почти всички части на тялото и различни дълбочини на проникване на енергията, което дава възможност за по-универсалното му прилагане. Сега имаме избор от накрайници със средна дълбочина на проникване за работа върху лицето, по-плитко проникване за работа върху зоната около очите и с голяма дълбочина на проникване за третиране на зоните от тялото, така че вече можем да извършваме процедури върху почти всички зони, които се нуждаят от стягане на кожата. Освен това, не забравяйте, че Thermage® може да се прилага безопасно при всички типове кожа.

Д-р Рой Г. Джеронимъс: Thermage® СРТ осигурява предвидими и последователни резултати. Причината се крие в дълбочината и равномерността на топлинния профил.

Д-р Робърт Уайс: В крайна сметка, всичко се свежда до това пациентите да са доволни. Предвиждам, че с новия Thermage® СРТ доволните пациенти ще са 100%. С второто поколение Thermage® NXT 95% от пациентите ми бяха доволни от резултатите. Това представляваше огромно подобрение в сравнение с по-ранния модел, при който 80% от пациентите бяха доволни от постигнатото.

Как точно новата ръкохватка с вибрация и механизмът за отдаване на енергията подобряват качеството на процедурата в сравнение с предходните модели на Thermage®?

Д-р Уайс: Също като предходните модели, Thermage® СРТ използва монополярна радио честота (РЧ), така че проникването е по-дълбоко отколкото при биполярните апарати. Отдаването на енергията чрез пулсация позволява по-голямо количество енергия да се разпределя по-бързо като така си скъсява времето за процедурата и се намалява некомфортното усещане. Вградената в ръкохватката вибрация също допринася за намаляването на неприятното усещане като прилага теорията на Мелзак и Уол (т. нар. gate control theory, вибрацията стимулира нервните окончания и блокира предаването на болката). Чрез комбинацията от радио честота и вибрация, нервите се претоварват и предаването на болката се блокира до известна степен. Новият дизайн на накрайниците също намалява неприятните усещания.

Третирахме няколко пациенти като използвахме за половината от процедурата предходния модел Thermage® NXT, а за останалата част новата система Thermage® СРТ. Започвахме процедурата със СРТ и поносимостта им беше много добра. После преминавахме към работа с Thermage® NXT при същите показатели и пациентите усещаха значителна разлика. При десет точкова скала (където 10 е най-високото ниво на дискомфорт), предходният модел достига 7 точки, докато при новия те са 3. В същност, след няколко минути работа, пациентите неизменно искаха да се върнем към по-безболезнения вариант.

Д-р Джонсън: Дискомфортът на пациентите винаги е бил основен недостатък при процедурите с Thermage®. Тъй като новото устройство е много по-ефикасно в това отношение, ние имаме възможност да третираме пациентите с по-високи нива на енергия и да получаваме по-добри резултати. Добавете към това и пулсовото отдаване на енергията и така вече имаме по-добро и по-ефективно разпределяне на енергията плюс възможността да третираме по-агресивно при понижен дискомфорт.

Кое е основното предимство за вас и пациентите ви с новия Thermage® СРТ?

Д-р Уайс: Разнообразието от накрайници за Thermage® СРТ ни позволява да извършваме процедури в зони с различна големина и при различна дълбочина на проникване на радио честотата, което разбира се разширява възможностите за третиране дори и при пациенти с по-тънка кожа. Сама по себе си радио честотата не зависи от типа на кожата. Освен това, тъй като с Thermage® СРТ процедурата се извършва по-бързо и по-безболезнено, можем да третираме по-големи зони от тялото. При тази нова система вече има специални накрайници за третиране на участъци от тялото.

Как изглеждат първоначалните клинични резултати при Thermage® СРТ ако ги сравните с резултатите от предишните модели?

Д-р Джонсън: И преди съм постигал много добри резултати, но сега с новото устройство определено виждам подобрена реакция след процедурата. Все още е твърде рано за научно доказани измервания, но чисто субективно мога да кажа, че резултатите са много по-добри.

Д-р Уайс: Наблюдава се по-видимо стягане на кожата непосредствено след процедурата. В дългосрочен план все още е рано да говорим с конкретни цифри, но в огромната част от случаите наблюдаваме подобрение в отпуснатостта на кожата с около 20%. При някои пациенти има дори и по-добри резултати, но при почти всички случаи забелязваме значително и очевидно стягане на кожата.

Какво бихте споделили с вашите колеги, които обмислят дали да включат Thermage® СРТ в оборудването, с което работят?

Д-р Джонсън: Thermage® е добре позната марка на този пазар както сред пациентите, така и сред лекарите и практикуващите в областта на естетичната медицина могат да се възползват от този факт. Просто трябва да знаете повече от пациентите си. Насочването на очакванията на пациента е особено важно, така че да предпазите от нереалистични очаквания дори и един добре информиран пациент. Новият модел на Thermage® доста улеснява в тази насока, тъй като предлага по-голяма ефективност и по-малко болка.

Д-р Уайс: Ако не сте сигурни в нещо, с Thermage® СРТ можете да заложите на повече импулси при по-ниски енергийни нива. Това прави процедурата безопасна и по-приятна за пациента, а освен това и по-ефикасна. Това е най-важното при новото поколение Thermage®.