списание "Естетик Гайд"

Дискусия по клинични въпроси с участието на петима дерматолози и един пластичен хирург, които разговарят за познанията и опита си с апаратурата „Термаж”

Пионерите в подмладяването продължават да задоволяват исканията на потребителите

Лара Оуенс, Отговорен редактор

Благодарение на непрекъснатите продуктови иновации, включително и обновяване на платформата, разработки на нови работни накрайници и подобрения в насоките за извършване на процедурите, „Термаж” запазва лидерската си позиция в областта на стягането на кожата и контурирането на тялото.
Дълбочината на проникване на радио честотата при процедурите за лице е оптимизирана с новия модел STC накрайник. В сравнение с предишните модели е подобрено и охлаждането, което спомага за нарастване на единица обем нагрявана тъкан и води до по-висока степен на стягане непосредствено след процедурата и подобрени крайни резултати. Друга полза от намаленото охлаждане е съкратената продължителност на процедурата. Както обяснява Анет Самърс, главен маркетинг мениджър „Световни пазари” на „Термаж”: „Болшинството лекари, които са пробвали този накрайник преминаха от стария модел ТС към новия именно поради тези предимства.”
Друго нововъведение е накрайникът модел DC (дълбоко контуриране), чиято дълбочина на проникване на честотата е със 79% повече от тази на STC накрайника и вече е показал изключително добри резултати при клиенти, които искат да стегнат и очертаят контура на корема, ръцете, бедрата и задните части.
Уникално предимство на „Термаж” си остава постигането на забележителни резултати с една единствена процедура. Клиентите виждат резултат непосредствено след процедурата и той става все по-значителен през следващите 2 до 6 месеца. Ретроспективни проучвания сочат, че резултатът се задържа средно около 2 години.
Най-новото попълнение в серията от накрайници на „Термаж” е моделът CL за третиране на целулит. След проучване, продължило 22 месеца, екипът на „Термаж” установява, че когато се увеличи охлаждането през накрайника се получават отлични резултати в подобряването на „портокаловата” кожа в зоните на бедрата и задните части. Резултатът се задържа за повече от една година без да се налага повторение на процедурата. 1
Благодарение на това, че работи с лекари в цял свят, „Термаж” са съставили подробни инструкции за изпълнението на процедурата, които включват третиране при умерени нива на загряване и многократно преминаване на накрайника в зоната на третиране. „Термаж” доказа и това, че информацията, получавана от клиента по време на процедурата е надежден метод за определяне на безопасни и ефективни нива на третиране. След проучване включващо 5 700 клиенти и проведено от комисия, състояща се от водещи имена в областта на естетичната дерматология и пластичната хирургия, беше установено, че с новите указания за работа клиентите са още по-доволни от резултатите. Нещо повече, в момента, броят на неблагоприятните реакции към процедурата е близък до нулата. От момента на пускане на пазара на първите апарати на „Термаж” до сега са извършени над 450 000 процедури.
Кажете каква е тенденцията в търсенето на неинвазивни процедури за стягане и контуриране на тялото като изхождате от личната си практика? Има ли нарастване на търсенето напоследък?
Д-р Ан Чапас: Сега, когато съществуват накрайници с по-голяма дълбочина на проникване за постигане на още по-добри резултати, все повече хора препоръчват тези процедури на свои приятели, а и все повече зони от тялото могат да бъдат третирани.
Д-р Майкъл Кеминър: Нараства броя на клиентите в подходящата възрастова група, при които могат да се получат добри резултати, а и хората са все по-добре осведомени. Кризата кара клиентите да търсят процедури, които са по-евтини от хирургическата намеса.
Д-р Ричард Бакстър: Определено наблюдавам повишено търсене. Хората са заети и нямат време за възстановяване от операция, а и се страхуват от упойките.
Д-р Робърт Уайс: Смятам, че в настоящата криза хората отлагат сериозните хирургични операции в полза на неинвазивните и по-евтини процедури за поддържане на външния вид.
Д-р Карин Гросман: Лично аз наблюдавам категорично нарастване на търсенето на такива процедури. Не са малко онези, които не искат да легнат под ножа, но все пак искат да изглеждат добре.
Каква е ролята на „Термаж” във вашата практика?
Д-р Бакстър: „Термаж” е алтернатива за пациенти, които не са готови или не са подходящи кандидати за операция, а се нуждаят от стягане на кожата.
Д-р Дебора Аткин: „Термаж” ми дава възможност да повдигам, стягам и контурирам кожата по начин, по който до сега не съм можела да го правя. Освен това не се губи време за възстановяване.
Д-р Уайс: Това е нашият „скоростен” уред, който ни позволява да стегнем кожата, особено когато искаме да третираме отпускането ѝ по линията на челюстта и зоната около очите.
Д-р Чапас: Ползвам „Термаж”, за да подобря състоянието на увисналата кожа близо до подмишниците и над коленете. Прилагам го и при хора, които искат по-стегнат корем, бедра или задни части.
Д-р Кеминър: „Термаж” е особено подходящ за по-млади хора, които все още нямат нужда от лифтинг на лицето или по-възрастни хора, които не могат да си позволят разходите, риска и възстановителния период свързан с хирургичната намеса.
Какво показва досегашният ви опит с накрайника STC на „Термаж”?
Д-р Гросман: STC е страхотен за третиране на лице и очи. Когато третирам с него пациентите, те често виждат, че изглеждат по-добре още като станат от кушетката.
Д-р Кеминър: Накрайникът STC е проектиран с по-малко охлаждане и повече повърхностно затопляне, което води до драматичната разлика в резултатите. Това е основният накрайник, който ползвам при процедурите за лице.
Д-р Уайс: Накрайникът STC работи добре при по-тънка кожа или по-повърхностни бръчки, като тези около очите. Дава много добри резултати и в зоната на шията.
Д-р Бакстър: Ползваме накрайника STC основно при процедури за лице. Не наблюдавам значителна разлика при снимките преди и непосредствено след процедурата, но на пациентите им е ясно какво да очакват и са изключително доволни. Около 80% от тях твърдят, че кожата им е по-стегната и те се радват на това.
Какво показва опитът ви в работата с накрайника за дълбоко контуриране (DC) на “Термаж”?
Д-р Аткин: До скоро резултатите от процедурите за тяло не бяха така предвидими, както при тези за лице. Сега, с накрайника за дълбоко контуриране на „Термаж” резултатите от процедурите за тяло са още по-добри.
Д-р Бакстър: Разполагаме с този накрайник още от излизането му на пазара и сме установили, че дава много по-добри резултати от предходните модели. Имали сме отделни случаи на намаляване на обиколката с 5 сантиметра след една единствена процедура.
Д-р Чапас: С накрайника за дълбоко контуриране се получава много добро загряване от папиларната дерма навътре, към по-дълбоките слоеве на кожата.
Д-р Кеминър: Използваме този накрайник по-скоро за стягане на кожата, отколкото за контуриране. DC накрайникът върши страхотна работа за процедури в зоната на ръцете, долната част на корема и кожата около пъпа. С все по-голям успех третираме и долната част на бедрата (непосредствено над коляното).
Д-р Уайс: Получавах много добри резултати, когато ползвах по-ранните модели със средна дълбочина на проникване на радио честотата, особено при нужда от стягане на кожата на корема. Отскоро използвам накрайника DC и резултатите са силно обнадеждаващи.
Д-р Гросман: Използваме този накрайник за стягане на отпусната кожа и при наличие на слой тлъстина на корема. Ако пациентът има само отпусната кожа, аз използвам накрайник STC.
А как намирате новият накрайник CL за третиране на зони с целулит?
Д-р Уайс: С нетърпение очаквам да го използвам за първи път. На теория, би трябвало да дава отлични резултати.
Д-р Гросман: Използваме този накрайник от 2 месеца. Към момента, клиентите ни са намалили обиколката с няколко сантиметра, а се вижда и подобрение в целулита при стегнат мускул.
Д-р Аткин: Ползвам накрайника съвсем от скоро. Много анти-целулитни процедури изискват поддържащи сеанси, включващи вакуум или масажи, така че нямам търпение да видя колко трайни са резултатите при работа с новия накрайник.
Д-р Кеминър: Получавахме отлични резултати и със старите накрайници, но сега със сигурност ще изпробвам новия CL.
Кажете ни нещо повече за резултатите, които наблюдавате след процедура с новия накрайник против целулит?
Д-р Кеминър: В повече от 75% процента от случаите, пациентите забелязват незабавно подобрение, което не се дължи просто на едема. Незабавното подобрение е и признак за добър краен резултат в бъдеще.
Д-р Аткин: Става въпрос по-скоро за стягане на тъканта, въпреки че има вероятност и за намаляване на обиколката. Знаем със сигурност, че при високи нива на третиране, колагеновите нишки могат да реагират още в деня на процедурата.
Д-р Гросман: Забелязали сме много добър ефект на повдигане на задните части. В моята практика, обикновено не правим измерване на обиколките, но при пациенти, които сме измервали се наблюдава намаляване на обиколката на бедрата с 2 до 3 см.
Д-р Чапас: Повечето пациенти са много доволни. Третираме зоната докато не забележим признаци на стягане и при тези пациенти подобрението продължава през следващите няколко месеца.
Колко време трябва да чака пациента преди да види окончателния резултат? Колко траен е този резултат?
Д-р Гросман: В същност, аз съм си най-стария пациент. Когато третирах челото си за втори път, пет години след първата процедура, все още забелязвах подобрение спрямо периода от преди първата процедура.
Д-р Аткин: Казваме на хората, че след две до пет години може да имат нужда от следваща процедура, но не защото настъпилото подобрение е изчезнало, а защото всички продължаваме да стареем след процедурата.
Д-р Чапас: Независимо от зоната, която се третира, производството на нов колаген и заздравяването на връзките на колагеновите нишки отнема от три до шест месеца преди да се достигне пълното подобрение. Общо взето, резултатите се задържат в следващите две години.
Д-р Уайс: Пациентите забелязват резултат след четири до шест месеца и той се задържа в продължение на няколко години. Накрайниците за третиране стават все по-ефикасни и отзивите от пациенти стават все по-добри. Особено вълнуващо е за нас това, че пациентите ни са изключително доволни.
Кое е най-голямото предимство на „Термаж” пред други сходни процедури за стягане на кожата и контуриране на тялото?
Д-р Бакстър: „Термаж” има продължителна и много добра клинична история. Това вероятно е най-голямото предимство. Както и това, че една единствена процедура дава доста траен резултат.
Д-р Уайс: Апаратурата на „Термаж” е първият ни избор, когато става дума за незабавно стягане на кожата. Дълбочината и равномерността на третиране е много по-голяма от коя да е друга апаратура, а резултатите са забележителни и надеждни. Броят на процедурите, които извършваме непрекъснато расте.
Д-р Кеминър: Това, което отличава „Термаж” от всички останали технологии е че пациентите се подлагат на една единствена процедура.
Д-р Гросман: Необходима е само една процедура. Това е най-голямото предимство, когато сравнявате „Термаж” с всички останали на пазара.
Д-р Чапас: Процедурата е само една. Вярно е, че третиране на корем, бедра или задни части може да отнеме от 1 до 3 часа, но пък за тези, които нямат възможност да проведат няколко процедури, това е отлична възможност.
Кажете какво препоръчвате на пациентите за периода преди и след процедурата, използвате ли болкоуспокоителни препарати и какви са неблагоприятните ефекти от процедурата?
Д-р Кеминър: Въпреки, че не използваме никаква местна упойка или обезболяващи средства, аз давам на някои пациенти леки успокоителни лекарства.
Д-р Бакстър: Особено внимателно следим нивото на дискомфорт на всеки пациент и в някои редки случаи прилагаме таблетки седатив. Упойката е много опасна, тъй като притъпява сетивата, а високите нива на радио честота могат да доведат до нараняване.
Д-р Гросман: Не съм чувал за пациенти, които да получат изгаряния или неврологични проблеми, особено след излизането на новите указания за работа с „Термаж”. Не използвам местни обезболяващи, а и пациентите предпочитат този начин на работа, защото в противен случай те няма да усещат охлаждането. За периода след процедурата просто препоръчвам да се избягва силно слънце, а на пациентите, които са третирали зона от тялото, препоръчвам да не качват килограми.
Д-р Аткин: Ако пациентът каже, че не се притеснява от процедурата, не използвам медикаменти. Ако се чувстват нервни им давам слабо успокоително лекарство.Всичко това се прави само, за да се отпусне пациента.
Д-р Уайс: Не съм наблюдавал зачервяване на кожата, което да не премине след 15 минути.Смятам, че местните обезболяващи не допринасят за комфорта на пациента и затова не ги прилагам.
Кои хора са най-подходящите кандидати за третиране с „Термаж”?
Д-р Гросман: За процедурата по контуриране на тяло, пациентът не трябва да е с повече от 7 килограма над идеалното си тегло. За процедурата против целулит подходящи са пациенти с втора и трета степен целулит по скалата за гиноидна липодистрофия. За процедурата за очи може да се каже, че трудно се повлияват хора с увисване на клепача по-голямо от 1,5 см. При челото, когато по време на предварителния преглед установите, че кожата се повдига повече от 3 мм, не очаквайте отлични резултати.
Д-р Бакстър: За процедурите за стягане на кожата важи правилото, че с колкото по-слабо слънчево увреждане и отпуснатост е кожата, толкова по-добър резултат могат да очакват пациентите. За процедурите за контуриране на тяло, идеалните кандидати са пациенти между 30 и 42 години с леко до средно отпусната кожа и малко излишни мазнини.
Д-р Аткин: Най-подходящи кандидати са пациентите на възраст от 30 до 58 години, въпреки че аз имам и по-възрастни пациенти. При младите непушачи колагенът реагира по-добре на стимулацията.
Д-р Уайс: При пациентите със средно плътна кожа се наблюдават невероятно добри резултати от процедурите с „Термаж”. Пациентите с по-тънка кожа получават по-добър ефект, когато се ползва STC накрайника.
Д-р Кеминър: Идеалният пациент има здрава кожа, лице, което не нито твърде изпито, нито твърде пълно, но страда от отпускане и увисване на кожата по линията на челюстта, под брадичката или в горната част на шията. В тези зони, процедурата показва най-впечатляващи резултати.
Едно скорошно проучване проведе изпитания за ефикасността на „Термаж” в съчетание с липосукция. Какъв е вашият опит в това отношение?
Д-р Бакстър: Аз участвах в това проучване. Използвахме комбинация от двете терапии от едната стана на корема на пациентите, а от другата приложихме само липосукция. Във всеки от случаите, страната третирана с комбинацията от терапиите беше със значително по-стегната кожа. Няма данни за такива резултати от съчетанието на лазерна процедура и липосукция.
Д-р Кеминър: Когато приложите „Термаж” месец след липосукция, кожата се стяга два пъти по-голяма площ от кожата. Данните за това са много убедителни.
Д-р Аткин: Считам, че „Термаж” приложен след липосукция дава страхотни резултати, особено в зоната на врата, където кожата често не се прибира добре. „Термаж” работи чудесно точно в тази насока.
Д-р Гросман: Не съм участвала във въпросното проучване, но при наши пациенти, за чиято кожа предварително сме преценили, че няма да понесе добре липосукцията, винаги добавяме и процедура с „Термаж”. При тази комбинация се наблюдават много по-добри резултати, отколкото, когато не третираме с „Термаж”.
Д-р Уайс: Използвал съм „Термаж” при пациенти една година след като са се подложили на липосукция и се получава много добро стягане на кожата. Някои колеги използват „Термаж” непосредствено след липосукцията (докато пациентът е все още под въздействие на упойката) и пациентите са много доволни от резултата.
Как обяснявате предимствата на „Термаж” пред пациентите си?
Д-р Аткин: Казвам на хората, че благодарение на процедурата с „Термаж” увеличава нивото на колаген (до ниво нормално за доста по-млад човек) и процесът на стареене продължава от това ниво нататък.
Д-р Чапас: Питам пациентите си дали поддържат стабилно тегло, дали тренират редовно и дали спазват здравословна диета. Процедурите с „Термаж” не са за пациенти със значителни и чести колебания в теглото, които имат доста излишни килограми или имат нужда от пластика в коремната област.
Д-р Гросман: Обяснявам, че процедурата с „Термаж” ще им помогне да подобрят вида на очите, лицето, тялото и целулита им. Обяснявам им и хирургичната намеса, минимално инвазивните процедури и неинвазивните процедури и ги оставям сами да решат коя да изберат.
Д-р Уайс: „Термаж” е подходяща процедура за отпусната кожа.. Според мен, няма по-ефикасна неинвазивна процедура за стягане на отпусната кожа в зоната на челюстта, клепачите и врата.
Д-р Кеминър: На пациентите, които или не са готови за лифтинг на лицето или не искат да се подлагат на операция, обяснявам какво може да направи за тях „Термаж”. Но ако някой има нужда от лифтинг и иска да си го направи, аз го изпращам при пластичен хирург.
Д-р Бакстър: Предлагам процедурата с „Термаж” на пациенти, които не са готови за среща с хирурга, но искат някаква промяна.

1 Тук става дума за модела NXT на „Термаж”, тъй като дискусията се води през 2008. През август 2009, „Термаж” пусна на пазара най-новия си модел СРТ с който се работи в България.